Onderzoeksbureaus voorspellen dat er in 2025 zo’n 30 miljard verbonden apparaten zijn op de wereld. Dat biedt enorme kansen en mogelijkheden voor organisaties. Kennis is hierbij onontbeerlijk, en hoewel snelheid ook een rol speelt, is het belangrijker om te weten in welke richting je moet rennen.
18 april 2023 | BLOG
Trends en toepassingen van connectiviteit
De wereld verandert snel
Dat vraagt om een partner die je verder brengtIn dit artikel laten we een aantal belangrijke ontwikkelingen op het gebied van connectiviteit zien. Daarnaast geven we mogelijke toepassingen voor jouw bedrijf. Zodat je start met de juiste kennis om de voor jou geschikte richting te bepalen.
Technologie is daarbij niet leidend overigens. Het is vooral belangrijk om eerst te bedenken wat je bedrijfsdoelstellingen zijn en wat je wilt bereiken met de (nieuwe) mogelijkheden van connectiviteit. Wil je kosten reduceren, innoveren, nieuwe markten bedienen of juist efficiënter gaan werken? Vanuit je doel kun je de juiste richting bepalen en bekijken welke technologieën aansluiten bij jouw organisatie en doelstellingen.
De kansen van 5G
Als organisatie sta je voor steeds grotere uitdagingen. De maatschappelijke en economische ontwikkelingen gaan razendsnel en de eisen aan efficiëntie, flexibiliteit, veiligheid en duurzaamheid worden steeds hoger. Tegelijkertijd verwachten klanten meer dan ooit een persoonlijke benadering en een perfecte service. Altijd en overal. De noodzaak van verbinding, het realtime samenbrengen van grote hoeveelheden data uit verschillende bronnen wordt daarmee een belangrijke trend die mogelijk wordt gemaakt door 5G, Internet of Things, glasvezel, precieze locatiebepaling en andere technieken.
5G speelt een belangrijke rol op het gebied van innovatie en verbinding. Het biedt meer snelheid en minder vertragingen, maar biedt daarnaast de belangrijke mogelijkheid om enorme aantallen sensoren en slimme apparaten binnen een netwerk met elkaar te verbinden. Met 5G kunnen namelijk veel netwerkprotocollen naast elkaar bestaan en naadloos worden beheerd. Het fungeert als de verenigende technologie die alle netwerkmogelijkheden samenbrengt die nodig zijn om de informatiestroom en -dichtheid op schaal te beheren.
Data in combinatie met connectiviteit maken een breed scala aan innovatieve toepassingen mogelijk. Deze toepassingen zijn niet specifiek voor een bepaald bedrijf of branche. De brede inzetbaarheid van data en connectiviteit zorgt voor een grensverleggende dynamiek en kruisbestuiving tussen sectoren. We zetten een paar mogelijke toepassingen voor je op een rij.
Mogelijkheden voor jouw organisatie
-
Een realtime beeld is breed inzetbaar. Het kan niet alleen voor meer veiligheid zorgen – denk aan crowd control – maar verhoogt bovendien de efficiëntie en ondersteunt een intuïtievere interactie tussen mens en machine, bijvoorbeeld met augmented en virtual reality.
Een concreet voorbeeld hiervan is de raffinaderij van Shell in Pernis waar realtime beeld gebruikt wordt voor de inspectie van de ruim 160.000 kilometer pijpleiding op het terrein. Een ultra HD-videocamera maakt beelden vanaf een rijdende auto. Via het 5G-netwerk gaan die naar een slim analyseplatform, dat razendsnel kan vaststellen of er ergens roestvorming is en of er verschillen zijn ten opzichte van de vorige meting. Waar voorheen inspecteurs rondliepen en handmatig foto’s moesten maken – wat tijdrovend, duur en minder veilig was – krijgt de bestuurder van de auto nu direct een onderhoudsmelding.
-
Het digitalisering van ‘dingen’, ook wel Internet of Things genoemd, zorgt ervoor dat processen intelligenter worden. Doordat het netwerk waaraan de dingen met sensoren zijn gekoppeld moeiteloos verbinden met het 5G-netwerk zijn ze meteen inzetbaar en aanpasbaar.
Neem bijvoorbeeld een ambulance die op weg van een ongeval naar het ziekenhuis louter groene stoplichten tegenkomt. Dat is geen toeval of geluk, maar een kwestie van een intelligente verkeersregelinstallatie, oftewel slimme stoplichten. Maar ook robots die zelfstandig onkruid wieden of een zelfrijdend voertuig dat werkstations in een fabriek bevoorraadt zijn mooie voorbeelden van smart technologie in combinatie met 5G.
-
In het verlengde daarvan ligt sensortechnologie. Onafhankelijk van lokale connectiviteit zoals wifi of kabels, garanderen steeds meer leveranciers betrouwbare dienstverlening met connected apparaten. Bijvoorbeeld in de zorg. Daar stuurt Healthdot – een draagbare biosensor van Philips met ingebouwde LoRazender – de ademhalings- en hartfrequentie van een patiënt naar het ziekenhuis, waar diegene zich ook bevindt. Daardoor kan de patiënt langer thuis blijven wonen of na een ziekenhuisopname sneller weer naar huis.
-
Hoewel het woord robot al eeuwenoud is, is de ontwikkeling nog steeds in volle gang. Zo kunnen met drones bijvoorbeeld visuele inspecties worden uitgevoerd in besloten ruimtes, zoals opslagtanks en schoorstenen. In de landbouw worden robots ingezet om zaaigoed tot op de centimeter nauwkeur te zaaien en gewasbeschermingsmiddelen op exact de juiste locatie te sproeien. Maar ook een zelfrijdend voertuig in een distributiecentrum dat zelfstandig de juiste artikelen vindt, is een vorm van robotisering.
Overal helpt innovatieve technologie onze samenleving vooruit. In de stad en op het platteland, in de zorg en mobiliteit, in de proces- en maakindustrie. De combinatie van data en connectiviteit verandert de manier waarop bedrijven kunnen innoveren. Verbinding en betrouwbaarheid vormen daarbij het fundament.