De afgelopen jaren zien we in de bouwsector traditioneel vakmanschap steeds meer samensmelten met moderne technologie. Conventionele methodes maken ruimte voor een meer geavanceerde benadering. Dat zorgt voor nieuwe uitdagingen, maar ook voor kansen. Onze accountmanager Ronald de Zwart werpt in dit blogartikel een blik op de zaken die hij tegenkomt in de bouwsector en de mogelijkheden die ICT biedt voor een efficiëntere en innovatie toekomst.
Opinieblog
‘Tijd om innovatie met ICT aan te jagen in de bouwsector’
Opinieblog
De bouwsector is ingrijpend veranderd. Waar bouwbedrijven in het verleden vooral met eigen personeel mooie projecten realiseerden, zien we de laatste decennia steeds meer schakels in de keten. Van aannemers en werkvoorbereiders tot projectontwikkelaars. Ronald: “Deze verandering zorgt voor meer kennis en expertise op bouwprojecten, maar brengt ook meer complexiteit met zich mee. Vooral de onderlinge samenwerking tussen alle schakels verloopt niet altijd naadloos, omdat er vanuit verschillende systemen en applicaties wordt gewerkt. Dit zorgt voor inefficiëntie processen, budgetoverschrijdingen, en een grotere foutgevoeligheid. Wat vooral de laatste jaren nadelig is, gezien de steeds strakke marges in de bouw.”
Weerstand tegen verandering
Tegelijkertijd ziet Ronald dat de bouwsector snel verandert door de opkomst van nieuwe technologieën zoals drones, 3D-printing, Building Information Modeling (BIM), AI en andere geavanceerde soft- en hardware. “Toch blijft de echte innovatie binnen de bouw uit. Hoe dat komt? Veel bedrijven in de sector hebben historisch gezien weinig ervaring met informatietechnologie en zijn terughoudend om te investeren in nieuwe systemen. Bovendien heerst de algemene neiging om vast te houden aan vertrouwde, zij het verouderde, methoden.”
“Dat terwijl er veel voordelen van ICT in de bouwsector zijn. ICT beïnvloedt niet alleen de manier waarop bedrijven werken op de bouwplaats, maar ook op kantoor. Technologie kan bijvoorbeeld zorgen voor een betere planning en hogere nauwkeurigheid in processen, maar ook duurzamere bouwprojecten, kostenbesparingen en verhoogde productiviteit”, aldus Ronald.
Inmiddels zijn er tal van voorbeelden van Nederlandse projecten waarin de communicatie tussen alle actoren dankzij nieuwe technologie beter verloopt. “Dat komt omdat partijen in de keten samenwerken in een centraal systeem. Alle communicatie verloopt via dezelfde route en is eenvoudig terug te vinden, in plaats van dat alle informatie verstopt zit in allerlei e-mails en apps. Projecten zijn opgedeeld in overzichtelijke stappen, iedereen heeft zicht op de planning en documentatie is altijd terug te vinden, ongeacht het apparaat dat je gebruikt of je locatie. Dat noem ik vooruitgang!”
Wat is ervoor nodig om innovatie aan te jagen?
Volgens Ronald zijn er een aantal zaken nodig om innovatie in de bouwsector mogelijk te maken. “De snelheid waarmee nieuwe oplossingen zich ontwikkelen, vraagt om een wendbare IT-omgeving. De bouwsector is niet immuun voor de veranderende wereld. Bouwbedrijven moeten vooruitstrevender zijn, innovatieve denkers naar voren schuiven en ICT niet langer als een kostenpost, maar als een business enabler beschouwen. Stimuleer verandering vanuit de top van je organisatie en zoek ambassadeurs binnen je organisatie die enthousiast zijn over innovatie.”
“De digitale transformatie in de bouwsector is onvermijdelijk. Het is aan bouwbedrijven om deze veranderingen te omarmen, weerstand te overwinnen en ICT als een essentiële partner te beschouwen voor een efficiënte, innovatieve, en toekomstbestendige bouwsector”, besluit Ronald.
Benieuwd hoe jouw organisatie slimmer kan werken met ICT-oplossingen? Zet vandaag de stap naar innovatie en succes. Contacteer ons voor een vrijblijvend adviesgesprek en ontdek hoe wij je organisatie verder kunnen helpen.
Benieuwd hoe een hedendaagse digitale werkplek de productiviteit van individuen en organisaties verhoogt?
Download de whitepaperAdvies op maat
Heb je een vraag of behoefte aan deskundig advies? Laat het ons weten. Onze specialisten staan voor je klaar.