Zes op de tien ondernemers is al eens slachtoffer geworden van cybercriminaliteit. Jij nog niet? Dan heb je tot nu toe geluk gehad. Toch is het belangrijk om een plan te hebben voor als cybercriminelen je toch weten te vinden. Want hoe signaleer je een cyberaanval? En wat moet je doen om schade te voorkomen of beperken? Je leest het in deze blog.
12 maart 2024 | BLOG
Slachtoffer geworden van een cyberaanval, wat nu?
Als team staan we naast je
en helpen we je vooruitHoe herken je een cyberaanval?
Hét kenmerk van een cyberaanval is meestal dat er iets vreemds gebeurt, bijvoorbeeld:
• Je computer reageert traag of blokkeert
• Je website of server is niet bereikbaar
• Je kunt niet bij bepaalde informatie of er zijn bestanden gewist
• Er worden rare e-mails verzonden uit jouw naam
• Er worden ongebruikelijke bedragen afgeschreven van je bankrekening
• Je vindt bedrijfsgevoelige informatie op internet
Vermoed je een cyberaanval, kom dan zo snel mogelijk in actie. Want hoe sneller je de cyberaanval ontdekt en stopt, des te groter de kans dat je de schade kunt beperken. Hoewel elk type cyberaanval op een andere manier opgelost moet worden, zijn de stappen globaal hetzelfde.
Onderneem zo snel mogelijk actie!
-
Informeer je IT-afdeling of IT-partner. Doe aangifte bij de politie en schakel indien nodig een cyberspecialist in. Is er sprake van een datalek? Dan moet je het mogelijk ook melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Voor deze meldingen ben je zelf verantwoordelijk, dit kan je IT-partner niet voor je doen.
Werk je samen met Venéco? Bel ons meteen voor hulp bij de vervolgstappen.
-
Verbreek de verbinding van de geïnfecteerde computer of server met het bedrijfsnetwerk. Schakel het apparaat niet uit, want dan kan er bewijsmateriaal verloren gaan. Bel indien nodig je bank en blokkeer je betaalrekening om (meer) afschrijvingen te voorkomen.
-
Maak een image van het geïnfecteerde apparaat. Bewaar het logboek om inzicht te geven in het ongebruikelijke netwerkverkeer. Maak kopieën van verdachte e-mails of afschrijvingen. En maak schermafbeeldingen van online gepubliceerde informatie.
-
Onderzoek het apparaat zorgvuldig op schadelijke bestanden en elimineer deze. Installeer het apparaat indien nodig opnieuw, en zet pas een back-up terug zodra je zeker weet dat het veilig kan.
Voorkom dat het nogmaals gebeurt
Bij Venéco helpen we je graag om cyberaanvallen te voorkomen. Zo kun je bijvoorbeeld onze Security Scan doen, zodat je weet hoe het gesteld is met jouw digitale veiligheid. Maar ook tijdens of na een cyberaanval staan we je bij, onder andere met onze Recovery-procedure. Lees hoe we dit deden voor TLN.