Hoe vind je een goede balans tussen online en offline zijn? Hybride werken biedt ons fantastische mogelijkheden om onze tijd en werklocatie anders in te delen. Tegelijkertijd kun je, als je wilt, 24/7 online zijn. Gelukkig bestaan er tegenwoordig legio moderne technologieën die ons eraan herinneren om pauzes te nemen en ons helpen om het werk beter te organiseren. In deze blog bespreekt Robert Panhuyzen, adoptie & change consultant bij Venéco, verschillende slimme tools om die werk-privébalans te vinden en je werk optimaal te organiseren.
3 april 2024 | BLOG
Hoe technologie ons helpt bij een goede werk-privébalans als we hybride werken
Als team staan we naast je
en helpen we je vooruitFocus-modus aan
“Om te beginnen: een iPhone biedt de mogelijkheid om verschillende focusmodes in te stellen”, vertelt Robert. “Afhankelijk van waar ik ben, worden specifieke functies en meldingen actief of juist geblokkeerd. Ik heb specifieke focusmodes voor als ik thuis, op het werk of in de auto ben. En in de sportschool, dan zie ik op mijn startscherm alleen de apps die te maken hebben met mijn gezondheid, zoals de BasicFit- en Spotify-app en mijn Apple Watch. Dit kun je gewoon automatisch instellen. Deze focusmodes zorgen er dus voor dat ik alleen meldingen en apps zie die relevant zijn voor mijn huidige activiteit. Zo ben ik meer gefocust en productiever.”
Viva Insights van Microsoft
Ook Microsoft heeft diverse tools die ons leven gemakkelijker maken en helpen om de balans tussen werk en privé te behouden. Zoals Viva Insights. Robert: “In Viva Insights kun je aangeven hoe je je vandaag voelt en dit voor een periode bijhouden. Hierdoor krijg je meer inzicht in jouw welzijn.”
“Ook bestaat de mogelijkheid om even een adempauze te nemen en focustijd te reserveren”, vervolgt Robert. “Verder kijkt Viva Insights naar onze werkstijl en doet op basis van deze inzichten suggesties om je werkdag zo optimaal mogelijk in te delen. Dit helpt je om je te concentreren en productiever te zijn.”
Meer focustijd met Windows 11
Als je met Windows 11 werkt, dan vind je hier ook handige tools om afleiding te voorkomen. Robert: “Kijk maar eens rechtsonder in de menubalk bij je kalender. Daar kun je focustijd aanzetten.”
“Tijdens de ingestelde focustijd word je niet gestoord door meldingen”, legt Robert uit. “Kies een fijne Spotify-lijst en je kunt lekker doorwerken die paar uur! Je kunt hier ook je takenlijst synchroniseren, zodat je direct een overzicht hebt van wat je allemaal kunt doen tijdens die focusuurtjes. Deze functies in Windows 11 verbeteren je concentratie, waardoor je flink wat taken kunt afvinken en je tijd effectiever kunt indelen.”
Andere handige tips en tools voor meer rust
Zowel in Microsoft Teams, Outlook en ToDo vind je takenlijsten. “Als je die goed bijhoudt, is het gemakkelijker om je dag in te delen, taken efficiënt te organiseren en prioriteiten te stellen”, vindt Robert. “In één oogopslag is duidelijk welke taken je vandaag moet doen en welke belangrijk zijn. Zo vergeet je niets meer. Daardoor biedt dit takenoverzicht je rust én geeft het richting aan je werkdag.”
“En heb je een aparte zakelijke en privésimkaart? Dan kun je de zakelijke simkaart na werktijd uitschakelen”, geeft Robert aan. “Het overschakelen naar de privésimkaart of het uitzetten van de zakelijke simkaart kun je zo instellen dat dit automatisch gebeurt. Als je de focus-modus correct hebt ingesteld, krijg je in de avond geen meldingen die betrekking hebben op je werk.”
Hoe technologie ons helpt bij de werk-privébalans
Er zijn verschillende technologieën en tools die je helpen om een goede balans te vinden tussen on- en offline zijn. De focus-modes van Apple bieden een handige manier om tijden en de dan beschikbare applicaties in te delen en je te concentreren op wat op dát moment belangrijk is. Viva Insights geeft inzicht in je werkgewoonten en helpt je om je welzijn in de gaten te houden. En Windows 11 biedt een handige functie om focustijd in te plannen en meldingen te blokkeren. Deze tools ondersteunen je bij het vinden van de juiste focus en het verbeteren van je werk-privébalans.
Nieuwsgierig naar meer informatie voor het maken van bewuste keuzes voor je werk en (privé)tijd? Die vind je hier: