Je kent dat spelletje wel, om kinderen tijdens de vakantie op de achterbank zoet te houden: "Ik ga op reis en neem mee…" Om de beurt noemt iemand iets en de lijst om te onthouden wordt steeds langer. "Voor een digitaal veilige vakantie heb je niet zo’n lange lijst nodig", lacht Rob Mak, Security & Compliance directeur bij Venéco. "Alleen een flinke dosis security-bewustzijn en de onderstaande 5 tips. Maar die zijn dan ook wel uitermate belangrijk voor een zorgeloze vakantie!"
20 juli 2023 | BLOG
5 waardevolle tips voor een zorgeloze vakantie zonder digitale zorgen
Tip 1: Neem zo min mogelijk mee
Rob: "Neem zo min mogelijk digitale apparatuur mee, en zeker geen kleine, losse gegevensdragers als USB-sticks. Die raak je té gemakkelijk kwijt. Moet je op vakantie toch werken, gebruik dan een goed beveiligde laptop (of ander device) van je werk. Zorg dat deze zoveel mogelijk is opgeschoond: mailbox leeg, geen bestanden op je bureaublad, alles in de cloud. Mocht je je device kwijtraken, dan loop je minder risico. Neem je wel een privé-device mee, schoon deze dan óók op en volg onderstaande tips."
Tip 2: Neem voorzorgsmaatregelen
Rob: "Welk device je ook meeneemt, neem enkele voorzorgsmaatregelen. Zorg voor de laatste updates; maak een back-up om thuis te laten; stel Multi Factor Authenticatie in als je dat nog niet hebt en reset voor je vertrekt en bij thuiskomst je wachtwoorden. Ook belangrijk: pas je (automatische) instellingen aan. Zet bijvoorbeeld het automatisch zoeken/verbinden met netwerken uit (inclusief bluetooth en GPS), om te voorkomen dat je device automatisch verbinding maakt met een onveilig netwerk. En zet automatische vergrendeling aan, zodat gegevens niet zichtbaar blijven als je even weg bent."
Tip 3: Vermijd openbare WiFi / USB
Rob: "Gebruik altijd je 4G of 5G en vermijd het gebruik van een openbaar WiFi-netwerk. Cybercriminelen kunnen via zo’n netwerk gemakkelijk toegang krijgen. Heb je alleen een tablet met WiFi? Gebruik dan je telefoon als hotspot. Schakel vervolgens, als je klaar bent, van alle apparaten WiFi uit, zodat ze niet automatisch verbinding maken een openbaar netwerk. Hetzelfde geldt voor openbare USB-poorten. Leuk, zo’n cafeetje waar je bij een lekkere cocktail je telefoon kunt opladen, maar niet doen! Gebruik voor het opladen een powerbank of gewoon een wandcontactdoos."
Tip 4: Kies voor veiligheid met VPN
Rob: "Net als in je dagelijkse leven, geldt ook op vakantie: werk uitsluitend via de VPN-verbinding van je organisatie. Veiliger is er niet. En log liever niet in op je online accounts, maar gebruik de apps op je device (zoals Word, Excel, PowerPoint, Outlook en dergelijke). Deze zijn veiliger."
Tip 5: Laat de administratie zitten
Rob waarschuwt: "Statistieken tonen aan dat cybercriminelen handig gebruik maken van de ontspanning die de zomer met zich meebrengt. Het aantal phishing-e-mails met 'dringende facturen' of 'incasso's' neemt altijd enorm toe tijdens de zomermaanden. Mensen klikken uit angst voor mogelijke problemen, zoals beslaglegging of het blokkeren van een bankpas, vaker op deze e-mails dan normaal. Wees dus voorzichtig! Speel het liever door naar je collega's op kantoor, zodat zij er goed naar kunnen kijken, en klik niet op verdachte links."
Een zonnige laatste tip
"Had ik al gezegd dat je nooit je laptop, telefoon of tablet onbeheerd moet achterlaten?", besluit Rob. "Open deur natuurlijk, maar in een ontspannen en zorgeloze vakantiesfeer kan het zo maar misgaan. Dus, neem je laptop in het vliegtuig altijd mee in je handbagage, laat hem nooit achter in je hotelkamer, maar altijd in een kluis. En zorg dat je organisatie Mobile Device Management heeft. Mocht je je device vergeten en/of verliezen, dan kan deze op afstand gewist of vergrendeld worden.''
Heb je dat nog niet? Neem dan contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.
Er zeker van zijn dat jouw medewerkers veilig op reis gaan?
Laat het ons gerust weten. We denken graag met je mee! Neem contact met ons op!