Moving you forward
0174 350 350Neem contact op

ICT Trends 2023: Adaptive AI

Slimme toepassingen om sneller te acteren

Aan het begin van het nieuwe jaar kijken we graag vooruit naar wat er in 2023 komen gaat. Een aantal trends vallen daarbij op, die we verder toelichten. Één daarvan is adaptive AI, de nog slimmere variant van AI, die we al langer kennen. Maar adaptive AI gaat een stapje verder en biedt daardoor nog meer mogelijkheden voor jouw organisatie. Wat kun je er mee en wat moet je organiseren om aan de slag te kunnen met adaptive AI?

Bekijk de aflevering
van slim naar superieur

AI wordt nóg slimmer

AI is verweven met ons dagelijkse leven. Je hebt vast weleens gechat met een klantenservicebot, vragen gesteld aan Siri of een aanbeveling gehad van Netflix voor een serie gebaseerd op jouw kijkgedrag. Adaptive AI gaat nét weer een stapje verder. Traditionele AI past zich aan op basis van nieuwe data-input, waar adaptive AI leert van realtime gebeurtenissen en ervaringen en hiermee zijn eigen code verfijnt.

Studio Forward

Alles over Adaptive AI

In deze aflevering van Studio Forward praten collega's Martine en Ronald je bij over adaptive AI. Waar AI werkte op basis van data-input, is adaptive AI nog slimmer en ontwikkelt het zich op basis van realtime gebeurtenissen en ervaringen. 

Wat kun je met adaptive AI binnen jouw organisatie? En wat zijn de voordelen ervan? Je hoort het in deze aflevering van Studio Forward. 

Deze aflevering is onderdeel van een serie van vier afleveringen, waarin we ontwikkelingen behandelen die wij belangrijk vinden voor aankomend jaar. 

Een stap voor op cybercriminelen

Verdachte bestanden vóóraf gedetecteerd

Een voorbeeld van adaptive AI in de zakelijke omgeving is de antivirussoftware van Microsoft. Deze software heeft zich al in de praktijk bewezen. Op een apparaat werd een dubieus bestand gedetecteerd en vervolgens geblokkeerd. Maar daarvóór verhoogde de antivirussoftware al de beveiligingsmaatregelen voor dit apparaat, omdat er verdachte signalen binnenkwamen. Hierdoor werd dit bestand er uitgefilterd, waarvan later bleek dat dit script werd gebruikt om persoonsgegevens te stelen.

Het is moeilijk om zogenaamde zero-day-aanvallen te onderscheppen, maar door adaptive AI werden de securitymaatregelen al aangescherpt op basis van eerdere signalen.

Ondernemen met real-time besluitvorming

Van concept naar implementatie

Het verhogen van de beveiliging op basis van wat er realtime gebeurt, is slechts een van de vele toepassingen van adaptive AI. Je kunt deze technologie onder andere inzetten voor processen die afhankelijk zijn van weersomstandigheden, de koers van de Euro of het verkeer.

Wil je zelf aan de slag met adaptive AI in jouw organisatie? Bekijk dan goed waarvoor je AI wilt inzetten, welke impact de beslissingen hebben die AI maakt, en blijf testen. Ook is hier een solide netwerkinfrastructuur voor nodig aangezien er sprake is van een continue stroom aan data die (veilig) moet worden verwerkt.

Een goede netwerkinfrastructuur is key om te werken met adaptive AI.

Een goede netwerkinfrastructuur is de sleutel tot succes bij het inzetten van Adaptive AI. Met Adaptive AI worden beslissingen real-time genomen, afhankelijk van actuele gegevens. Dit vereist een continu stroom van data die veilig en efficiënt moet worden verwerkt. Zonder een solide netwerkinfrastructuur zal de prestatie van Adaptive AI achterblijven, en kan de technologie niet optimaal worden benut. Een investering in een stevige netwerkinfrastructuur is daarom onontbeerlijk als u serieus wilt werken met Adaptive AI.